Служба у справах дітей Тузлівської сільської ради інформує. Увага - батьківський контроль

Дата: 02.03.2021 16:09
Кількість переглядів: 1257

      Фото без опису

 Керівник служби у справах дітей  Олексій СЕМЕЩЕНКО інформує:

Функція «батьківський контроль»: як убезпечити дитину від можливих трагічних наслідків перебування в Інтернеті.

Чому важливий «батьківський контроль» на телефоні, як його встановити та на скільки це надійно.

Батьки повинні контролювати своїх дітей, приділяти їм увагу, вчити їх думати. Такі й подібні думки висловили користувачі мережі фейсбук в коментарях під трагічною новиною, де йдеться про смерть учениці від прийому одночасно 40 таблеток.

Нагадаємо, 16 лютого з’явилось повідомлення про те,  що на Київщині, в академічному ліцеї «Гармонія», дві учениці сьомого класу випили по 40 таблеток дротаверину (входить до склад «Но-шпа»). Одна з дівчат померла, а інша перебуває в лікарні, її стан вже середньо стабільний. У прес-службі поліції розповіли, що учениці надивились відео в TikTok  на кшталт: «Випий 40 таблеток і подивись, що буде».

Тож одні переконані, що відповідальність за дії підлітків лежить на батьках, інші вважають винною соцмережу TikTok, а треті радять встановити «батьківський контроль» на телефони дітей. Й хоча існує думка, що такий формат контролю ненадійний, та все ж таки це не вартує незначних зусиль і все ж таки дозволяє батькам тримати ситуацію під контролем.

ЩО ТАКЕ «БАТЬТКІВСЬКИЙ КОНТРОЛЬ» НА ГАДЖЕТАХ:

1. Можливість обмеження часу використання електронного пристрою.

2. Блокування доступу до онлайн-ресурсів з небажаним (небезпечним) контентом.

3. Можливість відстеження активності та місцезнаходження пристрою.

НАВІЩО ПОТРІБНО ВСТАНОВЛЮВАТИ «БАТЬКІВСЬКИЙ КОНТРОЛЬ»

В реаліях сьогодення дуже важливо тримати під контролем цифрове життя дитини. Але доречно, аби це був не тотальний контроль, а «спостереження» задля її ж безпеки. Тобто, важливо пояснити дитині, для чого потрібен той чи інший спосіб контролю, в тому числі й «батьківський» у гаджетах. При перших ознаках небезпечний дій дитини ( перегляд ненадійного контенту, скачування сумнівних за стосунків, онлайн-покупки на заборонених сайтах) не потрібно відразу сварити дитину. Найкраще проговорити наслідки тих чи інших дій.

А от «Батьківський контроль» якраз потрібен для того, щоб батьки могли спостерігати за діями дитини в цифровому світі. Також ця функція дозволяє бачити в реальному часі, де знаходиться дитина.

РІВЕНЬ НАДІЙНОСТІ «БАТЬКІВСЬКОГО КОНТРОЛЮ»

Звісно, дана функція не захищає дитину від шкідливої чи небезпечної інформації на всі 100; й не варто цілком і повністю на неї покладатися. Але якщо такий вид контролю поєднати з відповідними профілактичними бесідами, хорошими стосунками з дитиною тощо, то висока ймовірність, що результат буде тільки позитивним.

Деякі дорослі подейкують, що «батьківський контроль» легко оминути чи хакнути й діти розуміються, як це зробити. Але насправді це і є правда, і міф одночасно.

Річ у тім, що встановити «батьківський контроль» можна декількома способами:

1.Через завантаження спеціального за стосунку в «Play Маркет” чи App Store» й можна «надурити». Але при встановлені батьківського контролю через функціонал самого телефону його хакнути практично неможливо, принаймні дітьми. Варто лише зауважити, що функція «батьківський контроль» наявна в новіших моделях телефонів та планшетів.

В ході моніторингу соціальних мереж TikTok, Instagram nf Likee  відділом ювенальної превенції УПД ГУНП в Одеській області виявлено поширення хештегів: # 3 марта; #3марта2021; #3 березня тощо, які спонукають підлітків приєднатись до челенджу суїцидального характеру. Зміст челенджу полягає в  тому, що його учасники 03.03.2021 року планують вчинити спробу самогубства,  або нанести само ушкодження.

Зазначені хаштеги найбільш розповсюджені серед дітей віком від 11 до 15 років в соціальній мережі TikTok. Станом на 25.02.2021 року за пошуковим запитом #3 марта та його варіаціями в мережі TikTok висвітлювалось більше 164 тисяч результатів.

Як підсумок: дуже важливо розуміти, що жоден контроль не змінить живого і здорового спілкування з дитиною, особливо підліткового віку. Діалог, довіра й максимальна спостережливість зі сторони батьків – запорука безпечного життя дитини. 

Шановні батьки зверніть УВАГУ щодо попередження можливих трагічних наслідків перебування в Інтернеті.

 https://youtu.be/DwCqyY-ygpk

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь