Пошук

16 травня - День пам'яті жертв політичних репресій

Дата: 16.05.2021 08:00
Кількість переглядів: 1114

Щорічно у третю неділю травня, відзначається День пам'яті жертв політичних репресій.
 

Цього дня по всій Україні віддають шану жертвам політичних репресій. Традиційно в цей день українці вшановують пам’ять тих, кому зламали долі сили, що намагались знищити Україну, українців та українську культуру.

Політичні репресії в Україні розпочалися із першої спроби встановлення радянської влади – з початку 1918 року. Терор носив цілеспрямований, організований характер, уразив практично всі верстви української нації – інтелігенцію, військовиків, політиків, діячів церкви, культури та мистецтва, та найбільше вдарив по селянству. Дружини та чоловіки «ворогів народу» підлягали обов’язковому арешту, діти до 15 років передавались у спеціальні дитячі будинки.

Кількість жертв політичних репресій в Україні не піддається підрахунку – це неймовірні цифри. Деякі фахівці вважають, що за період від початку 1920-х і до кінця 1980-х років, тобто за час правління більшовицько-комуністичного режиму, в Україні було заарештовано майже півтора мільйона осіб (із них понад 50% українці). Величезну кількість із них було розстріляно, всі інші пройшли тюрми, заслання, вислання (майже 3 мільйони українців), каторгу, табори.

19 травня 1938 року - найкривавіша ніч у Києві. У в’язницях НКВД було розстріляно 563 людини.

Наслідками комуністичного терору 1930-х років в Україні стало знищення політичної, мистецької та наукової еліти, деформація суспільних зв’язків, руйнування традиційних ціннісних орієнтацій, поширення суспільної депресії й денаціоналізація.

Досі точну кількість жертв тоталітарного режиму не можливо визначити. 

 Багато з них було розстріляно, інші пройшли тюрми, табори,  заслання, каторгу, побували в психіатричних лікарнях.

Терор і репресії торкнулися  майже всіх верств населення: політиків, вчених, військових, священиків, представників культури, селян. Особливо жорстокими були репресії сталінського режиму в 30-х роках. Зокрема у 1937 – 1938 рр.  в Україні було засуджено 197 617 осіб, з них розстріляно  122 237  громадян.

Довідка*
 День пам’яті жертв політичних репресій відзначається згідно з Указом Президента від 21 травня 2007 року, щорічно у третю неділю травня,  з метою належного вшанування пам’яті жертв політичних репресій, привернення уваги суспільства до трагічних подій в історії України. 


Тож схилімо голови у скорботі за сотнями тисяч жертв політичних репресій, аби більше ніколи кривавий терор не мав повтору в історії нашої країни!  


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь