Пошук

Незадекларована праця

Дата: 20.05.2021 16:00
Кількість переглядів: 976

Головний державний інспектор відділу з питань праці та заробітньої плати Управління з питань праці Головного управління в Одеській Області Р. Перебийносюк ІНФОРМУЄ щодо незадекларованої праці:  

 

 

З початку 2021 року ведеться активна робота інспекторами праці Головного управління Держпраці в Одеській області щодо легалізації трудових відносин між роботодавцем та найманим працівником.

Активізована робота щодо проведення семінарів, круглих столів, інспекційних відвідувань юридичних осіб, які здійснюють діяльність на території області, та фізичних осіб – підприємців, що використовують найману працю.

 Для інформації.

Інформаційні відвідування проводяться інспекторами праці на підставі пункту 28 Порядку здійснення державного контролю за додержання законодавства про працю, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 21 серпня 2019 року № 823 (із змінами) (Інспектор праці самостійно приймає рішення про необхідність відвідування роботодавця з метою інформування його та працівників про найбільш ефективні способи додержання законодавства з питань оформлення трудових відносин, моніторингу стану його додержання.)

Що таке незадекларована праця? Які існують види незадекларованої праці?

Незадекларовану працю ще називають прихованою працею, неформальною зайнятістю, «тіньовою», нелегальною або «чорною» роботою та, найчастіше, - неофіційним працевлаштуванням.

Повністю незадекларована праця - це зайнятість працівників на підприємствах без укладення трудового договору, метою чого є уникнення сплати пов’язаних з трудовою діяльністю належних платежів до бюджету з суми заробітної плати працівників.

Частково незадекларована праця означає не відображення частини фактично одержаних доходів в офіційному обліку для зменшення належних податків та соціальних внесків.  У разі частково незадекларованої праці формально трудовий договір сторонами укладається, але в бухгалтерському обліку офіційно відображається лише частина заробітної плати працівника.

Загалом, частково незадекларована праця означає зайнятість, на яку поширюються норми законодавства про працю, але мають місце порушення вимог щодо її адміністрування (наприклад, коли роботодавці не реєструють своїх працівників в органах соціального захисту населення, не реєструють працівників, що працюють за умовами «фрілансу», виплачують заробітну плату «в конвертах» тощо).

Незважаючи на різноманітність типів незадекларованої праці, всіх їх об’єднує одна спільна мета – ухилення від сплати податків та соціальних внесків (або зменшення суми податків/внесків чи порушення порядку їх сплати шляхом зменшення чи повного неврахування сум доходів, з яких податок/внесок стягується з використанням штучно створених бізнес-схем або операцій) і ухилянні від сплати податків/соціальних внесків (або порушення шляхом приховування господарської діяльності).

Найбільш поширеними видами незадекларованої праці в Україні є:

Неформальна зайнятість у формальному секторі – використання найманої праці без оформлення трудових відносин на підприємствах формального сектору економіки. В цьому випадку трудові відносини встановлюються на підставі усної угоди, без підписання жодних офіційних трудових договорів або контрактів.  Такі працівники не підпадають під захист трудового законодавства, на них не поширюються вимоги про оподаткування доходів і соціальне страхування;

Приховування частини відпрацьованого часу та заробітної плати від державних органів влади (офіційна виплата мінімальної заробітної плати і доплати «у конвертах»). Зарплата «у конверті» означає, що роботодавець платить всю або частину звичайної заробітної плати та/або додаткову заробітну плату готівкою, без декларування цієї суми відповідним органам. Іншою формою заробітної плати «в конверті» є ситуація, за якої робочий час, обумовлений трудовим договором, оплачуються офіційно, а за додатково відпрацьовані години працівники отримують винагороду готівкою без декларування цих сум.

Маскування фактичних трудових відносин під виглядом інших організаційно-правових форм (оформлення цивільно-правових договорів, незалежним підрядником, фіктивна самозайнятість).

Зайнятість у неформальному секторі — економічна діяльність незареєстрованих підприємств, окремих осіб без реєстрації/декларування у державних органах відповідно до вимог національного законодавства;

Також  нагадуємо, що працівник, який погоджується працювати без трудового договору, не може розраховувати на гідні умови праці та виконання усних домовленостей. А власники бізнесу, які наймають працівників без трудового договору мають бути готовими витрачати час і ресурси на навчання персоналу, оскільки досвідчені спеціалісти до них не підуть працювати або швидко знайдуть краще місце.

Разом з тим, Державна служба України з питань праці разом із представниками Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, Міністерства соціальної політики, Міністерства освіти і науки, Національної поліції, Державної податкової служби, Пенсійного фонду, соціальних партнерів та представника Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини було прийнято рішення щодо спільної організації та координації зусиль у боротьбі з незадекларованою працею. Майданчиком для такої роботи стала робоча група Держпраці, до якої залучені представники всіх зацікавлених органів, а також представники роботодавців та працівників.

Результатом спільної роботи став Національний план спільних дій щодо зниження рівня незадекларованої праці на 2021 рік. Особливістю цього плану є його формування на рівні регіонів та оформлення у єдиний документ на рівні країни.

Національним планом передбачається організація роботи в ризикових сферах господарювання в два етапи – інформаційного та інспекційного.

Під час інформаційного етапу планується проведення широкомасштабної інформаційної кампанії про ризики і наслідки незадекларованої праці, а також про процедури оформлення трудових відносин та інші вимоги законодавства про працю та охорону праці.

Інспекційна кампанія почнеться після інформаційної і буде спрямована на тих роботодавців, які використовують найману працю, але трудові договори не укладають, не сплачують податки та єдиний соціальний внесок.

На обох етапах до заходів Держпраці в межах повноважень долучатимуться представники інших зацікавлених державних органів.

В черговий раз закликаємо роботодавців не намагатися обійти законодавство. Якщо використовуєте найманих працівників – укладайте з ними трудові договори.

 


 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь