Зі святом Івана Купала!

Дата: 07.07.2021 09:00
Кількість переглядів: 590

Щиро вітаємо всіх мешканців та гостей нашої громади з найколоритнішим та найцікавішим святом, яким закінчується літній сонячний цикл календарних дохристиянських свят – святом молоді Івана Купала! Саме сьогодні, 7 липня, всі християни  святкують народження Івана Хрестителя. 

 

 

Фото без опису

 

У ніч з 6 на 7 липня відзначається містичне свято Івана Купала. Існує безліч прикмет і звичаїв, пов'язаних з цим днем. Традиція відзначати Івана Купала налічує кілька століть. Наші предки вірили, що в цю ніч на землю виходять лісовики, відьми і злі духи, а захиститися від них допомагають вода і вогонь.

 

Ворожіння на Івана Купала

У ніч на Івана Купала дівчата часто проводили ритуали, щоб дізнатися дату весілля або свою долю. Також в цей день проводять ворожіння на бажання і здоров'я.

  • Ворожіння на подорожнику. Дівчина повинна зірвати лист подорожника біля дороги і покласти під подушку в ніч на 7 липня. Потім потрібно сказати: "Попутник-трипутник, ти живеш при дорозі, бачиш як старого, так малого, покажи мені мого судженого". Тоді уві сні їй присниться наречений.
  • 12 трав. Перед сном дівчина збирає трави і не дивлячись кладе їх під подушку. Вранці їх слід розглянути. Якщо знайдеться 12 і більше різних трав - скоро весілля.
  • Ворожіння на вінку. Незаміжні дівчата пускають плисти вінок по озеру або річці. Чий вінок далі всіх відпливе - та перша вийде заміж.
  • Ворожіння на багатті. Якщо водойми немає, вінки можна кинути в багаття. У якої дівчини вінок швидше догорить, та й вийде заміж першою.
  • Змова на гроші. Перед сном в скляний посуд з джерельною водою або росою потрібно кинути монети з великим номіналом. Вранці їх потрібно вийняти і заховати в будинку, щоб завжди гроші водилися.
  • Ворожіння по клену на бажання. Потрібно загадати бажання і навмання зірвати з клена листок. Якщо кількість гострих кутів на листку парна - бажання збудеться.

 

Фото без опису

Головні прикмети на свято

У це свято уважно спостерігають за погодою, щоб дізнатися, якими будуть найближчі дні.

  • Злива в цей день віщує тривалу посуху. А ось потрапити під зливу для людини означає удачу в грошах.
  • Дощ сьогодні означає, що урожай пшениці буде поганий.
  • Грім з блискавкою на свято - горіхи не вродять.
  • Веселка в цей день обіцяє велику удачу.
  • Якщо погода сонячна і безхмарна - фруктів буде багато.

Обряди і звичаї на Івана Купала

Головний звичай купальської ночі пов'язаний з розпалюванням великого багаття. У давні часи біля купальського багаття збиралося все село. Молодь водила хороводи і танцювала. У центр багаття встановлювали колесо на жердині, яке символізувало сонце.

Через багаття стрибала закохана пара, тримаючись за руки. Якщо стрибок успішний - любов буде дуже міцною. У купальське багаття також кидали сорочку хворої людини, щоб вилікувати її від хвороби. 

Чимало обрядів на Івана Купала пов'язані з водою. У цю дату купалися в річках і озерах, вмивалися росою і ходили босоніж по траві. Також було заведено обливати один одного з відер і ходити в лазню. Такі обряди мають не тільки магічну силу, але і приносять користь організму і зміцнюють імунітет.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних