Пошук

Зі святом Всемилостивого Спаса!

Дата: 14.08.2021 13:51
Кількість переглядів: 1070

Щиро вітаємо усіх православних християн зі Святом! 

14 серпня за новим стилем (1 серпня за старим стилем) православна церква здійснює святкування Всемилостивого Спаса та Пресвятої Богородиці. Це свято встановлене з нагоди знамень від ікон Спасителя, Пресвятої Богородиці і Чесного Хреста під час битв святого благовірного князя Андрія Боголюбського (1157-1174) з волзькими болгарами.

 

День Всемилостивого Спаса - історія

 

У 1164 році Андрій Боголюбський почав похід проти поволзьких болгар, які тіснили пригноблених жителів Київської Русі. Сподіваючись на допомогу Цариці Небесної, князь взяв із собою Її чудотворну ікону, яка була принесена їм з Києва і згодом отримала найменування Володимирська. Два священика в облаченні несли перед військом святу ікону і Чесний Хрест Христовий. Перед боєм благочестивий князь, долучившись святих Таїн, звернувся з гарячою молитвою до Богородиці: «Всякий котрий уповає на Тебе, Володарко, не загине, і я грішний маю в тобі стіну і покрив». Слідом за князем перед іконою впали на коліна полководці і воїни і, приклавшись до образу, пішли проти ворога.

 

Болгари були розбиті і звернені у втечу. За переказами, в той же день грецьким імператором Мануїлу була здобута перемога над сарацинами. Незаперечним доказом чудесности обох цих перемог послужили величезні вогняні промені, що виходили від тих ікон які були у військах, Спасителя, Божої Матері і Святого Хреста. Ці промені покривали полки благовірних правителів Греції і Київської Русі, і були вони видні всім хто тоді був на полях битви. На згадку про ці чудесні перемоги, з опобільної згоди князя Андрія і імператора Мануїла і з благословення представників вищої церковної влади, і було встановлено свято Всемилостивого Спаса та Пресвятої Богородиці.

 

У Православній Церкві одночасно зі святкуванням Всемилостивого Спаса з'єднується із спогадом Хрещення Русі, яке відбулося 1 серпня 988 року, а спогад чого встановлено здійснювати в цей день мале освячення води. Тому в народі це свято іноді називають «Мокрий Спас».

Інша народна назва свята - «Медовий Спас». Ця назва пов'язана з тим, що на Русі в цей день бджолярі підрізати вулики з медом і несли соти і мед нового збору для освячення до церкви. Після освячення меду в цей день пригощали ним усіх бажаючих і в першу чергу роздавали мед бідним. За старих часів навіть говорили, що «на першого Спаса і жебрак медку спробує».

 

Проте, потрібно пам'ятати, що освячення меду в цей день - це всього лише благочестива традиція. Подібні традиції (як, наприклад, освячення яблук на свято Преображення Господнього) цілком природні для свідомості православної людини. Земля і все живе на ній виробляють плоди по промислом Божим, а людина, що бере участь у виробництві цих плодів, в знак подяки Богу за допомогу в цій справі приносив перші вирощені плоди в храм.

 

Тому сама по собі традиція освячення меду в цей день ніяк не пов'язана зі святом Всемилостивого Спаса. І, звичайно ж, ця благочестива традиція не повинна собою затьмарювати те свято, яке відзначається православною церквою в цей день.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь