E-паспорт та е-паспорт для виїзду за кордон у застосунку Дія прирівнюється до паперових паспортів

Дата: 30.08.2021 09:00
Кількість переглядів: 648

23 серпня 2021 року набрали чинності зміни до Закону України від 30 березня 2021 року № 1368-IX «Про внесення змін до Закону України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус», згідно з яким е-паспорт та е-паспорт для виїзду за кордон у застосунку Дія прирівнюється до паперових паспортів.

Відповідно до цього Закону, організації та установи не матимуть права відмовляти громадянам в надані послуг за паспортами в Дії.

Фото без опису

З метою належного виконання Закону Мінцифри розроблено сценарії інтеграції Порталу Дія в інформаційні системи органів місцевого самоврядування та бізнесу, а саме таких сфер як: медицина, логістика, торгівля, освітня сфера, нерухомість, дозвілля, туризм, сфера комунальних послуг, та будь які інші організації, де є необхідність ідентифікації особи або отримання копії документу, який посвідчує особу.

Громадяни України зможуть користуватися цифровими паспортами в більшості життєвих ситуацій. Електронні копії е-паспорта та е-паспорта для виїзду за кордон можуть подаватися та застосовуватися у таких самих випадках, коли законодавством передбачено подання та застосування копій паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон.

Цифрові паспорти можна буде пред’являти на території України для посвідчення особи та підтвердження громадянства, отримання адміністративних та інших послуг. Ці цифрові документи можна буде використати під час подорожей залізницею або літаком у межах України, під час медичного обслуговування чи банківських операцій, для отримання адміністративних, готельних, телекомунікаційних, бібліотечних послуг та послуг зв’язку. Їх можна буде пред’являти під час придбання товарів у магазині й для підтвердження особи на запит правоохоронних органів.

Цифрові паспорти в застосунку «Дія» Міністерство цифрової трансформації України запровадило ще у квітні 2020 року, але користування цифровим паспортом було експериментальним проектом і регулювалося відповідною постановою Кабінету Міністрів.

Е-паспорти доступні лише тим українцям, які мають ID-картку або біометричний закордонний паспорт. Відповідно до Закону е-паспорт і е-паспорт для виїзду за кордон формуються за бажанням особи, на ім’я якої оформлено паспорт громадянина України у формі картки або паспорт громадянина України для виїзду за кордон.

Е-паспорт і е-паспорт для виїзду за кордон пред’являються особою замість та без додаткового пред’явлення паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон, документів (відомостей, даних) про реєстраційний номер облікової картки платника податків, про місце проживання.

Е-паспорт і е-паспорт для виїзду за кордон формуються безоплатно.

Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, юридичні та фізичні особи зобов’язані забезпечити перевірку е-паспорта та е-паспорта для виїзду за кордон, що пред’являються громадянами України.

Разом з тим звертаємо увагу, що е-паспорт і е-паспорт для виїзду за кордон не використовується у разі:

1) перетинання державного кордону України, крім випадків необхідності підтвердження особи громадянина України при в’їзді в Україну;

2) в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї;

3) в’їзду, перебування, проживання або пересування у межах прикордонної смуги, виходу у територіальне море та внутрішні води України.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь