ЯК УБЕЗПЕЧИТИ СЕБЕ У РАЗІ ЗАГРОЗИ РАДІАКТИВНОГО ЗАРАЖЕННЯ

Дата: 13.03.2022 10:29
Кількість переглядів: 372

 

 

У випадку радіаційної аварії йод слід вживати лише після офіційного повідомлення місцевої влади, ДСНС або інших установ, які координуватимуть процес на місцях. Профілактично пити йод не потрібно, бо це може бути шкідливим для здоров?я.

У разі радіаційної аварії дозування препарату йодистого калію має бути таким:

???? діти до 1 місяця (немовлята й діти на грудному вигодовуванні) — 16 міліграмів;

???? діти від 1 місяця до 3 років — 32 міліграми;

???? діти від 3 до 12 років — 62,5 міліграма;

???? підлітки від 13 до 18 років, дорослі до 40 років, вагітні та матері, які годують груддю, — 125 міліграмів.

Людям, старшим за 40 років, йод приймати не потрібно.

Також для йодної профілактики можливе застосування розчину люголя (водний розчин, містить 5% йоду та 10% йодиду калію) та спиртового розчину йоду. Однак його слід приймати лише у виняткових випадках, за відсутності таблеток калію йодиду.

???? Спиртовий розчин йоду 5% застосовують для дорослих і дітей старших 12 років по 1 мілілітру (44 краплі) в 1/2 склянки молока або води.

???? Дітям від 2 до 5 років можливе застосування 2,5 % спиртового розчину з розрахунку 20-22 краплі однократно шляхом нанесення на шкіру тампоном у вигляді смуг на передпліччях і гомілках та до 2 років 2,5% з розрахунку 10-11 крапель однократно.

???? Дітям від 5 років до 12 років спиртовий розчин йоду 5% по 20-22 краплі 1 раз або по 10-11 крапель 2 рази в один день на 1/2 склянки молока або води.

???? Розчин люголя застосовують для дорослих і дітей старших 12 років по 22 краплі, або 1 мілілітру розчину в 1/2 склянки молока або води. Для дітей від 5 до 12 років по 10-11 крапель 1 раз або по 5-6 крапель 2 рази в день на 1/2 склянки молока або води.

????Також після офіційного повідомлення про радіаційну аварію обов?язково зайти всередину приміщення. Слід триматися якомога далі від стін і даху будівлі, оскільки радіоактивний матеріал осідає на зовнішній стороні будівель.

Необхідно забрати всередину домашніх тварин, зачинити всі вікна, двері та не підходити до них без необхідності. Також слід зробити кількаденний запас води у герметичних місткостях, продукти загорнути в плівку та покласти їх у холодильник або шафу.

????Слід підготувати маску, респіратор або ватно-марлеву пов’язку для захисту органів дихання та слідкувати за повідомленнями від рятувальників ДСНС, поліції, місцевої влади.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь