Пошук

УРЯД ПОСИЛИВ КОНТРОЛЬ ЗА ВИЇЗДОМ ЗА КОРДОН ДІТЕЙ З ВРАЗЛИВИХ КАТЕГОРІЙ

Дата: 13.03.2022 19:49
Кількість переглядів: 415

Немає опису світлини.

Марина Лазебна, Міністр соціальної політики повідомила, що Уряд посилив контроль за виїздом за кордон дітей з вразливих категорій.

Зокрема, обласні військові адміністрації забезпечуватимуть організацію виїзду дітей з вразливих категорій за межі України у разі, якщо вжито вичерпних заходів щодо розміщення їх на безпечній території України.

Перелік документів, на підставі яких діти з вразливих категорій перетинають кордон, розширений:

• Запрошенням, в якому зазначається країна остаточного перебування дітей, кількість та категорія дітей, умови їх перебування, відповідальна організація, яка буде супроводжувати дітей протягом всього періоду їх перебування за межами України. Дана організація повинна мати лист підтримки державних установ країни перебування дітей.

• Письмовим погодженням обласної військової адміністрації про дозвіл на виїзд за межі України дітей, погодженим Нацсоцслужбою.

Відповідні зміни стосуються виїзду за межі України:

• Дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які не досягли 18-річного віку та проживають або зараховані до закладів різних типів, в тому числі дітей з інвалідністю.

• Дітей, які не мають такого статусу, проживають або зараховані до закладів різних типів, в тому числі дітей з інвалідністю.

• Дітей, які виховуються в прийомних сім’ях, дитячих будинках сімейного типу, під опікою, піклуванням.

Також відповідно до рішення Уряду, консульські установи в країнах, до яких виїхали діти з вразливих категорій, через МЗС протягом одного робочого дня інформуватимуть Мінсоцполітики та Нацсоцслужбу про взяття дітей на консульській облік.

Додатково Мінсоцполітики через уповноважених представників Міністерства соціальної політики, Нацсоцслужби, інших центральних органів виконавчої влади, громадських об’єднань, у тому числі міжнародних, та осіб, діяльність яких спрямована на захист прав дітей, може, відповідно до міжурядових домовленостей, здійснювати моніторинг умов перебування дітей за межами України.

«Внаслідок агресії Російської Федерації діти з вразливих категорій були вимушено в екстреному порядку евакуйовані за кордон. Держприкордонслужба не здійснює облік таких дітей, а особи, які їх супроводжують, не завжди дотримуються обов’язку звернутись до консульської установи для постановки їх на консульський облік.

Є випадки, коли діти виїжджають до одної країни, а потім організація, яка супроводжує дітей, може перевезти їх в іншу країну.

Не завжди обласні військові адміністрації приймають рішення про дозвіл на виїзд за межі України дітей з вразливих категорій організованими групами, і тоді важко проконтролювати забезпечення їх прав в країні перебування та повернення в Україну після стабілізації ситуації.

Тому ми напрацювали рішення та процедури, які забезпечують державний контроль на всіх етапах виїзду дітей з вразливих категорій за кордон, їхнього перебування та забезпечення їхніх прав в іншій країні та подальшого повернення в Україну»,- повідомила Марина Лазебна.

Міністр поінформувала, що Мінсоцполітики підготувало відповідні зміни до законів. Але оскільки питання надчутливі та потребують негайного вирішення, то до прийняття законодавчих змін вони регулюватимуться рішенням Уряду.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь