Пошук

Про важливість продовжувати рутинні щеплення для дітей – особливо під час війни.

Дата: 13.04.2022 15:41
Кількість переглядів: 654

Ви дістались безпечного місця за кордоном? Зараз як ніколи важливо вберегти свою дитину від смертельних інфекційних хвороб. Якщо вам пропонують щеплення — не відмовляйтесь та не відкладайте таку можливість.  Дитина пропустила щеплення за графіком чи немає їх взагалі? Зверніться до найближчого закладу охорони здоров’я, щоб отримати щеплення безкоштовно. 

Скупчення людей, відсутність доступу до чистої води та умов для дотримання особистої гігієни спричиняють розповсюдження інфекційних захворювань серед дітей та дорослих. У деяких західних областях нижчий рівень рутинних щеплень, ніж в Україні загалом. Наприкінці 2021 року був зафіксований спалах поліомієліту із підтвердженими випадками паралічу у Закарпатській та Рівненській областях.

Саме тому кожна невакцинована або не повністю вакцинована дитина зараз у небезпеці.

Кір, краснуха, епідемічний паротит, поліомієліт, дифтерія, кашлюк можуть швидко поширюватись та загрожувати вам та вашій дитині.

Єдиний спосіб захиститися від цих інфекцій та запобігти розвитку небезпечних ускладнень – щеплення. 

Якщо ваша дитина пропустила щеплення за графіком чи немає їх взагалі, надолужте за першої ж можливості. Зверніться до найближчого закладу охорони здоров’я, щоб отримати щеплення безкоштовно. 

Важливо не відкладати щеплення новонароджених. Якщо у медичному закладі, де народилася дитина, є вакцини від гепатиту В, туберкульозу (БЦЖ), зробіть щеплення одразу. У жодному разі не відкладайте вакцинацію: доступ до вакцин може ускладнитися у будь-який момент.

Якщо у закладі, де народилась дитина, немає вакцин, дізнайтеся, чи є вони в амбулаторіях чи поліклініках, куди ви можете безпечно дістатися, і зробіть щеплення від гепатиту В та туберкульозу (БЦЖ) якомога скоріше.

Якщо у вас є доступ до вакцин, що не входять до національного календаря щеплень України, за змоги зробіть ці щеплення якомога скоріше — це важливий захист. Наприклад, від ротавірусу (з 6 до 24 тижнів), пневмококової інфекції (з 6 тижнів), грипу (з 6 місяців).

Як діяти в умовах воєнних дій 

Ваша безпека та безпека вашої дитини — пріоритет. Якщо пересуватися містом чи селом небезпечно, відкладіть щеплення  — приїдете до медичного закладу, щойно це стане  безпечнішим.

Якщо ви з дитиною переїхали у безпечніший регіон, активно шукайте, де можна вакцинуватися на новому місці, вам нададуть послугу з вакцинації.

Якщо ви виїхали за кордон і вам запропонують вакцинуватися — не відмовляйтеся та не відкладайте таку можливість.

 

Важливо пам’ятати!

  • Якщо дитина пропустила щеплення за календарем, то не потрібно починати з початку всі щеплення проти цієї інфекції. Разом з лікарем складіть графік наступних щеплень.
  • Якщо графік порушено, вакцинацію можна робити проти будь-якої інфекції у будь-якому порядку. Єдине правило: стежте за дотриманням інтервалів введення доз, що дозволяє досягти максимальної ефективності.
  • Перед початком війни в Україні був зареєстрований спалах поліо - небезпечного захворювання, що може призвести до невиліковного паралічу. Упевніться, що ваша дитина отримала принаймні 2 дози вакцини ІПВ. 
  • У 2022 році є ризик початку спалаху кору. Подбайте про те, щоб у 12 місяців дитина мала першу дозу вакцини КПК (кір-краснуха-паротит). 
  • При травмах існує високий ризик правця, підвищується ризик заразитися гепатитом В (наприклад, під час хірургічних втручань чи при переливанні крові). Подбайте про те, щоб дитина мала 3 дози вакцини від гепатиту та всі щеплення від правцю за календарем вакцинації. 
  • Просимо робити кілька щеплень одночасно - це світова практика, що дозволяє захистити дитину від кількох захворювань одразу. 
  • Застосування багатокомпонентних вакцин зменшує кількість уколів та надає захист від кількох інфекцій одразу.
  • Немає потреби в обстеженнях (аналіз крові, сечі, імунограма) перед вакцинацією.

Якщо у вашої дитини є хронічні захворювання (наприклад, бронхіальна астма, діабет, муковісцидоз, онкологія), це  пряме показання до негайного щеплення! Ваша дитина має більший ризик тяжкого перебігу інфекцій, проти яких можна захиститись вакцинацією.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь