Чому так важливо годувати грудьми

Дата: 13.04.2022 15:51
Кількість переглядів: 800

Фото без опису

Сотні тисяч родин із дітьми зараз опинились в ситуації невизначеності через війну в Україні та змушені покинути власні домівки. Що робити в надзвичайній ситуації з дитиною на руках, як організувати годування й убезпечити малечу?

Насамперед слід пам'ятати, що діти, які перебувають на грудному вигодовуванні мають продовжувати отримувати грудне молоко. Стресові ситуації не впливають на вироблення молока. Якість молока не змінюється через почуття тривоги, паніки чи стресу. Тільки в рідкісних випадках можливе тимчасове сповільнення потоку молока. 

Запобігти цьому можна, частіше прикладаючи дитину до грудей, що забезпечить вироблення необхідної кількості грудного молока.

Якщо у вас є грудне молоко, не починайте давати дитині пустушку, пляшечку чи суміш, якщо ви не робили цього раніше.

Чому так важливо годувати грудьми

По-перше, тілесний контакт, який відбувається під час годування заспокоює дитину і допомагають відчувати себе у безпеці. Так само, гормони, що виробляються в процесі годування допомагають мамі відчувати себе спокійніше.

По-друге, грудне молоко зміцнює імунітет дитини, який зараз в умовах тривоги та стресу може бути ослаблений. Пам'ятайте, що навіть матері, харчування яких є незбалансованим або обмеженим, все одно можуть здійснювати ефективне та нормальне годування грудьми, тим самим захищаючи малюка від хвороб.

По-третє, годування груддю є найзручнішим та найбезпечнішим способом годувати дитину, адже ви можете робити це у будь-якому місці, вам не потрібен посуд, не потрібно нічого мити, кип’ятити чи стерилізувати.

Що робити, якщо ви не можете продовжувати грудне вигодовування

Для початку, потрібно розібратися з причиною.

Якщо грудне вигодовування неможливе через те, що дитина не може смоктати або вона не поруч, зберегти грудне вигодовування можливо. Для цього треба за можливості зціджувати молоко, відповідно до звичайної кількості годувань. Різке переривання годування грудьми може викликати ускладнення – затвердіння, запалення грудей тощо.

 

Про зціджування слід пам'ятати таке:

 

  • зціджувати молоко потрібно так часто, як часто б їла дитина,  але не рідше ніж 8 разів на добу;
  • перед зціджуванням молока треба помити руки з милом;
  • молоко слід зціджувати у чисту посудину;

Зцідженим молоком можна нагодувати дитину, яка не поруч з мамою, сприятливим способом для грудного вигодовування, наприклад з ложечки, з чашки, але не з пляшечки із соскою.

Якщо грудне вигодовування неможливе через недостатню кількість молока насамперед потрібно намагатись відновити віддачу молока. Часто прикладайте дитину до грудей та давайте смоктати груди, навіть якщо молока немає, пийте більше води, зробіть масаж комірцевої зони, за можливості прийміть теплий душ, намагайтеся нормально відпочивати та харчуватися, з'їжте щось солодке, улюблену їжу.

Якщо ви не можете відновити лактацію, для дітей від 0 до 6 місяців можна використовувати фабричну рідку готову суміш або суху суміш. Віддавати перевагу слід фабричній рідкій суміші, адже вона готова до використання, запакована виробником і є найбезпечнішою для дитини. 

Порошкова суха суміш не стерильна, може бути забрудненою і вимагає ретельного приготування, а також додаткових ресурсів: чистої води, окропу, чистої посудини для приготування, які не завжди доступні в умовах надзвичайної ситуації.

Використовуйте лише ту суміш, яка підходить для віку вашого малюка. Не давайте дітям до 6 місяців молоко тварин або суміші для дітей старшого віку.

Не використовуйте пляшечки для годування, адже під час подорожі їх важко мити. Крім того, якщо ви плануєте спробувати відновити лактацію, то ні в якому разі не слід давати дитині пустушку чи соску. Краще використовувати чашку або годувати дитину з ложечки. 

До приготування суміші з порошку слід використовувати кип’ячену воду температурою щонайменше 70°С, щоб знищити бактерії, які можуть бути у воді або в порошку. Не слід готувати суміші заздалегідь. Якщо іншого варіанту немає, їх слід покласти в холодильник після приготування. Потім пляшечку із сумішшю можна зберігати в пакеті з блоком льоду максимум 4 години або в сумці максимум 2 години.

Якщо вашій дитині більше ніж 6 місяців, її вже можна годувати повножирним кип’яченим або пастеризованим коров’ячим чи козячим молоком, а також вводити прикорм. Суміш таким малюкам не потрібна.

Якщо жоден із варіантів вище вам не доступний, будь ласка, зверніться до найближчого пологового будинку, дитячої лікарні та просіть допомоги.

Поширте цю інформацію серед родин, де є діти віком до 2 років, та відправте їм посилання на брошуру з рекомендаціями, як діяти в надзвичайній ситуації – https://bit.ly/GV_0-24 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь