Поточний стан справ захисту дітей на території Тузлівської територіальній громаді.

Дата: 08.06.2022 15:06
Кількість переглядів: 278

Фото без опису

В українському законодавстві правовими документами, які регулюють це питання, є Конституція, Сімейний кодекс, Закон «Про охорону дитинства» та Цивільний кодекс. Дитиною є особа віком до 18 років, малолітньою вважається дитина до досягнення нею 14 років, а неповнолітньою – у віці від 14 до 18 років.

У загальному розумінні порушенням прав дітей є обмеження їх у правах та можливостях, які надаються їм державою від народження для нормального й всебічного розвитку та формування особистості. У ширшому значені також відносять порушення прав, що захищені нормами Законів України «Про охорону дитинства», «Про попередження насильства у сім’ї», «Про освіту», Конвенцією про права дитини.

На території Тузлівської територіальної громади проживає понад 800 дітей.

З початком військових дій на території України до Тузлівської територіальної громади перемістилось 26 внутрішньо переміщених дітей разом з батьками, серед яких дітей зі статусом не було.

Постановою Кабінету Міністрів України від 24.09.2008 року № 866 визначено порядок провадження органами опіки та піклування діяльності, пов’язаної із захистом прав дитини, вирішення питань щодо забезпечення прав дітей, встановлення опіки і піклування, створення інших передбачених законодавством умов для виховання дітей, які внаслідок смерті батьків, позбавлення батьків батьківських прав, хвороби батьків чи з інших причин залишилися без батьківського піклування, а також для захисту особистих і майнових прав та інтересів дітей покладається на орган опіки і піклування – виконавчий комітет Тузлівської сільської ради.

На протязі 2021 року прийнято 12 рішень з питань захисту прав дитини, у 2022 році прийнято 5 рішень. Зокрема розглядалися питання встановлення статусу дітям-сиротам, дітям позбавлених батьківського піклування, про затвердження висновку органу опіки та піклування про доцільність позбавлення батьківських прав, надання опіки, піклування, захисту майнових прав, взяття на квартирний облік, про збереження права користування житлом, про стан квартирного обліку, про роботу з дітьми-сиротами та дітьми позбавленими батьківського піклування, дітьми, які перебувають у складних життєвих обставинах, про затвердження висновку служби у справах дітей «Про затвердження місця проживання дитини», створення комісії з питань захисту прав дитини, координаційної ради з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання та протидії торгівлі людьми, створення комісії з питань формування пропозицій щодо потреби в субвенції з державного бюджету на проектні, будівельно-ремонтні роботи, придбання житла та приміщень для розвитку сімейних та інших форм виховання, наближених до сімейних, підтримку малих групових будинків та забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа.

На первинному обліку служби у справах дітей сільської ради станом на 01.06.2022 перебуває 20 дітей-сиріт, дітей. позбавлених батьківського піклування, з них усі влаштовано до сімейних форм виховання. Всі отримують державну допомогу в розмірі 2.5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку, на дітей з інвалідністю – 3.5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку.

За виконання опікунами (піклувальниками) своїх обов’язків здійснюється постійний контроль, сім’ї відвідуються за місцем проживання, здійснюється контроль за навчанням підопічних, станом їхнього здоров’я та вживаються заходи щодо захисту житлових та майнових прав неповнолітніх.

Діти які перебувають у складних життєвих обставинах систематично здійснюються перевірки умов проживання даних дітей, проводяться бесіди з батьками стосовно неналежного виховання дітей, створення відповідних санітарних умов проживання та здійснення нагляду за поведінкою та відвідування занять дітьми, бесіди з дітьми щодо їх поведінки, відвідування навчальних занять.

Протягом 2021 року було знято з опіки (піклування) 2 дітей-сиріт.

1 дитина позбавлена батьківського піклування виведена з прийомної сім’ї в зв’язку з досягненням 18-річного віку.

Протягом 5 місяців 2022 року 1 дитині надано статус дитина-сирота, в Татарбунарському районному суді перебуває одна справа щодо позбавлення батька батьківських прав.

Сім’ям внутрішньо переміщеним та сім’ям які перебувають у складних життєвих обставинах надається благодійна допомога (продукти харчування, памперси, дитяче харчування, засоби гігієни).

Керівник служби у справах дітей Олексій СЕМЕЩЕНКО.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь