Пошук

Профілактика гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь

Дата: 09.08.2022 23:05
Кількість переглядів: 1665

На сьогодні в області, як і щороку, спостерігається сезонне зростання захворюваннь на гострі кишкові інфекції та харчові отруєння. Найуразливішими є діти дошкільного віку. Хоча епідситуація в м. Одесі та області щодо вказаної захворюваності контрольована, необхідно відмітити, що що надмірно висока температура сприяє масивному розмноженню певних видів мікроорганізмів та їх токсинів в харчових продуктах.

З метою профілактики гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області рекомендує дотримуватись наступних правил поводження з харчовими продуктами.

Найбільш ймовірними продуктами харчування, які викликають захворюваність на гострі кишкові інфекції та харчові отруєння — є швидкопсувні продукти, а саме салати з майонезними соусами, курячими яйцями, м'ясні вироби, кисло-молочна, рибна продукція, кремові вироби тощо.

В закладах ресторанного господарства та і в домашніх умовах для деяких страв та кремів використовують сирі яєчні жовтки, готують м'ясні страви з середнім ступенем прожарки, морепродукти без термічної обробки, що в період літнього сезону категорично не рекомендується для споживання у зв'язку з тим, що в таких продуктах харчування, унаслідок недостатньої термічної обробки, дуже швидко відбувається розмноження мікроорганізмів.

Риба - більш епідемічно небезпечна, ніж м'ясо теплокровних тварин. Це зумовлено тим, що патогенні і умовно-патогенні мікроорганізми, що є у воді, не тільки заселяють зябра, а й потрапляють до кішківника риб, при зберіганні такої риби впродовж 5-6 годин при кімнатній температурі ця мікрофлора потрапляє до інших органів і м'язів, після чого риба стає небезпечною для споживання. Риба холодного копчення може вражатися пліснявою, а баликові вироби — становити значну епідемічну небезпеку, оскільки технологічні процеси їхнього виготовлення не передбачають бактерицидної дії на деякі патогенні мікроорганізми, у тому числі на збудників ботулізму, які нерідко є в кішківнику риб, особливо осетрових порід. Недоброякісна в'ялена риба, як правило волога, липка, із запахом затхлості, м'ясо — м'яке, відчувається запах окисненого жиру.

Фрукти та овочі, в разі порушення умов зберігання (підвищена температура і вологість повітря, зберігання товстими шарами, без вентиляціі тощо), швидко псуються. На поверхні овочів та фруктів постійно наявна значна кількість різноманітних мікроорганізмів, серед яких можуть бути і патогенні. Крім того овочі можуть бути забруднені яйцями гельмінтів. Тому перед вживанням їх необхідно ретельно мити в проточній воді.

З метою запобігання захворювання на гострі кишкові інфекції та харчові отруєння Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області рекомендує дотримуватись наступних правил:

-одним із основних факторів передачі кишкових інфекцій, за даними епіданалізу, з року в рік відмічались страви домашнього виготовлення, тому велику увагу в літній період, треба преділяти термічній обробці, температурному режиму та термінам зберігання виготовлених в домашніх умовах страв;

-при придбанні продуктів у супермаркетах, магазинах необхідно звертати увагу на термін їх придатності та умови зберігання;

швидкопсувні продукти (кисло-молочні, м'ясні, рибні, кремові вироби) зберігати тільки на холоді;

-не купувати продукти харчування, які виготовлені в домашніх умовах на стихійних ринках;

-перед вживанням ретельно мити овочі, фрукти;

-пити тільки кип'ячену або бутильовану воду;

-у разі захворювання не займайтесь самолікуванням та своєчасно звертайтесь до лікаря за медичною допомогою.

ПАМ'ЯТАЙТЕ!

Тільки чітке дотримання гігієнічних правил та вимог дасть можливість уникнути харчового отруєння та зараження кишковими інфекціями.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь