Профілактика гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь

Дата: 09.08.2022 23:05
Кількість переглядів: 1706

Фото без опису

На сьогодні в області, як і щороку, спостерігається сезонне зростання захворюваннь на гострі кишкові інфекції та харчові отруєння. Найуразливішими є діти дошкільного віку. Хоча епідситуація в м. Одесі та області щодо вказаної захворюваності контрольована, необхідно відмітити, що що надмірно висока температура сприяє масивному розмноженню певних видів мікроорганізмів та їх токсинів в харчових продуктах.

З метою профілактики гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області рекомендує дотримуватись наступних правил поводження з харчовими продуктами.

Найбільш ймовірними продуктами харчування, які викликають захворюваність на гострі кишкові інфекції та харчові отруєння — є швидкопсувні продукти, а саме салати з майонезними соусами, курячими яйцями, м'ясні вироби, кисло-молочна, рибна продукція, кремові вироби тощо.

В закладах ресторанного господарства та і в домашніх умовах для деяких страв та кремів використовують сирі яєчні жовтки, готують м'ясні страви з середнім ступенем прожарки, морепродукти без термічної обробки, що в період літнього сезону категорично не рекомендується для споживання у зв'язку з тим, що в таких продуктах харчування, унаслідок недостатньої термічної обробки, дуже швидко відбувається розмноження мікроорганізмів.

Риба - більш епідемічно небезпечна, ніж м'ясо теплокровних тварин. Це зумовлено тим, що патогенні і умовно-патогенні мікроорганізми, що є у воді, не тільки заселяють зябра, а й потрапляють до кішківника риб, при зберіганні такої риби впродовж 5-6 годин при кімнатній температурі ця мікрофлора потрапляє до інших органів і м'язів, після чого риба стає небезпечною для споживання. Риба холодного копчення може вражатися пліснявою, а баликові вироби — становити значну епідемічну небезпеку, оскільки технологічні процеси їхнього виготовлення не передбачають бактерицидної дії на деякі патогенні мікроорганізми, у тому числі на збудників ботулізму, які нерідко є в кішківнику риб, особливо осетрових порід. Недоброякісна в'ялена риба, як правило волога, липка, із запахом затхлості, м'ясо — м'яке, відчувається запах окисненого жиру.

Фрукти та овочі, в разі порушення умов зберігання (підвищена температура і вологість повітря, зберігання товстими шарами, без вентиляціі тощо), швидко псуються. На поверхні овочів та фруктів постійно наявна значна кількість різноманітних мікроорганізмів, серед яких можуть бути і патогенні. Крім того овочі можуть бути забруднені яйцями гельмінтів. Тому перед вживанням їх необхідно ретельно мити в проточній воді.

З метою запобігання захворювання на гострі кишкові інфекції та харчові отруєння Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області рекомендує дотримуватись наступних правил:

-одним із основних факторів передачі кишкових інфекцій, за даними епіданалізу, з року в рік відмічались страви домашнього виготовлення, тому велику увагу в літній період, треба преділяти термічній обробці, температурному режиму та термінам зберігання виготовлених в домашніх умовах страв;

-при придбанні продуктів у супермаркетах, магазинах необхідно звертати увагу на термін їх придатності та умови зберігання;

швидкопсувні продукти (кисло-молочні, м'ясні, рибні, кремові вироби) зберігати тільки на холоді;

-не купувати продукти харчування, які виготовлені в домашніх умовах на стихійних ринках;

-перед вживанням ретельно мити овочі, фрукти;

-пити тільки кип'ячену або бутильовану воду;

-у разі захворювання не займайтесь самолікуванням та своєчасно звертайтесь до лікаря за медичною допомогою.

ПАМ'ЯТАЙТЕ!

Тільки чітке дотримання гігієнічних правил та вимог дасть можливість уникнути харчового отруєння та зараження кишковими інфекціями.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних