18 ЖОВТНЯ ВІДЗНАЧАЄТЬСЯ ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ З ТОРГІВЛЕЮ ЛЮДЬМИ

Дата: 18.10.2022 19:18
Кількість переглядів: 174

Фото без опису
 

 

Європейський день протидії торгівлі людьми започаткований 18 жовтня 2007 року Європейським Парламентом як день консолідації діяльності з підвищення рівня обізнаності щодо феномену торгівлі людьми та небайдужості громадськості до цього явища.

Торгівля людьми – це здійснення незаконної угоди, об’єктом якої є людина, протизаконна торгівля людськими істотами в цілях комерційної сексуальної експлуатації або примусової праці, це сучасна форма рабства. Торгівля людьми є одним із найсерйозніших злочинів проти людини, який має, як економічні, так і соціальні, педагогічні, психологічні причини.

Всі країни світу страждають від торгівлі людьми. Загрози щодо активізації торгівлі людьми в Україні максимально набули актуальності з лютого 2022 року, адже якщо раніше соціально-економічна нестабільність, безробіття, сімейні негаразди штовхало пересічних українців до пошуку роботи далеко від рідної місцевості або закордоном, то сьогодні побоювання за своє життя, а особливо за життя дітей та близьких спонукало українців масово цілими родинами від’їжджати з місця постійного проживання та відповідно шукати будь-яку роботу.

Новацією воєнного часу є розширення групи ризику людей, які можуть потрапити у торгівлю людьми, а саме до неї додалися внутрішньо переміщені особи, біженці, діти без супроводу, багатодітні та малозабезпечені сім ї, одинокі матері, люди з особливими потребами, самотні люди похилого віку. А особливо прикро, що до групи ризику потрапили неповнолітні діти, адже в умовах військової агресії діти могли без батьків перемішуватися в Україні і перетинати кордон. За даними Державної прикордонної служби України протягом 24 лютого — 3 червня 2022 року з України виїхали понад 5,2 млн. осіб, переважна більшість яких є громадянками України. Як повідомляє Міжнародна організація з міграції (МОМ), станом на травень 2022 року кількість внутрішньо переміщених осіб в Україні перевищила 8 млн. чоловік, водночас 2,7 млн. осіб повернулися додому. Отже, воєнний стан робить українців ще більш вразливими і сприяє збільшенню випадків торгівлі людьми. З початку 2022 року поліцією зафіксовано 77 фактів торгівлі людьми, зокрема – 26 фактів сексуальної експлуатації та 28 – трудової експлуатації.

Основними правилами безпеки є:

– за жодних обставин не віддавайте свій паспорт і документи потенційному роботодавцю або іншим людям.

– не погоджуйтеся на роботу, деталі якої ви не знаєте. Якщо від вас щось намагаються приховати або маніпулювати – це тривожний прапорець.

– погоджуйтеся тільки на легальне працевлаштування.

– не довіряйте занадто привабливим умовам та пропозиціям: одразу висока зарплата, відсутність досвіду для молодих дівчат тощо.

– підписуйте лише ті документи, які розумієте. Якщо необхідно – проконсультуйтеся з юристом.

– збережіть контакти консульств, посольств, організацій та інших органів, які допоможуть вам захиститися.

– знайте свої права як мігранта і працівника у країні, куди ви приїхали.

– якщо ви потрапили у ситуацію торгівлі людьми або стали її свідком, звертайтеся до правоохоронних органів, посольства, консульських установ та інших організацій, які захищають українців за кордоном.

Якщо Ви потрапили у ситуацію торгівлі людьми – ЗВЕРНІТЬСЯ ПО ДОПОМОГУ: за підтримки Міжнародної організації з міграції щоденно з 08:00 до 20:00 працює Національна безкоштовна гаряча лінія з питань протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів, у тому числі щодо безпечного виїзду за кордон: 0-800-505-501 та 527. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних