Пошук

18 ЖОВТНЯ ВІДЗНАЧАЄТЬСЯ ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ З ТОРГІВЛЕЮ ЛЮДЬМИ

Дата: 18.10.2022 19:18
Кількість переглядів: 129


 

 

Європейський день протидії торгівлі людьми започаткований 18 жовтня 2007 року Європейським Парламентом як день консолідації діяльності з підвищення рівня обізнаності щодо феномену торгівлі людьми та небайдужості громадськості до цього явища.

Торгівля людьми – це здійснення незаконної угоди, об’єктом якої є людина, протизаконна торгівля людськими істотами в цілях комерційної сексуальної експлуатації або примусової праці, це сучасна форма рабства. Торгівля людьми є одним із найсерйозніших злочинів проти людини, який має, як економічні, так і соціальні, педагогічні, психологічні причини.

Всі країни світу страждають від торгівлі людьми. Загрози щодо активізації торгівлі людьми в Україні максимально набули актуальності з лютого 2022 року, адже якщо раніше соціально-економічна нестабільність, безробіття, сімейні негаразди штовхало пересічних українців до пошуку роботи далеко від рідної місцевості або закордоном, то сьогодні побоювання за своє життя, а особливо за життя дітей та близьких спонукало українців масово цілими родинами від’їжджати з місця постійного проживання та відповідно шукати будь-яку роботу.

Новацією воєнного часу є розширення групи ризику людей, які можуть потрапити у торгівлю людьми, а саме до неї додалися внутрішньо переміщені особи, біженці, діти без супроводу, багатодітні та малозабезпечені сім ї, одинокі матері, люди з особливими потребами, самотні люди похилого віку. А особливо прикро, що до групи ризику потрапили неповнолітні діти, адже в умовах військової агресії діти могли без батьків перемішуватися в Україні і перетинати кордон. За даними Державної прикордонної служби України протягом 24 лютого — 3 червня 2022 року з України виїхали понад 5,2 млн. осіб, переважна більшість яких є громадянками України. Як повідомляє Міжнародна організація з міграції (МОМ), станом на травень 2022 року кількість внутрішньо переміщених осіб в Україні перевищила 8 млн. чоловік, водночас 2,7 млн. осіб повернулися додому. Отже, воєнний стан робить українців ще більш вразливими і сприяє збільшенню випадків торгівлі людьми. З початку 2022 року поліцією зафіксовано 77 фактів торгівлі людьми, зокрема – 26 фактів сексуальної експлуатації та 28 – трудової експлуатації.

Основними правилами безпеки є:

– за жодних обставин не віддавайте свій паспорт і документи потенційному роботодавцю або іншим людям.

– не погоджуйтеся на роботу, деталі якої ви не знаєте. Якщо від вас щось намагаються приховати або маніпулювати – це тривожний прапорець.

– погоджуйтеся тільки на легальне працевлаштування.

– не довіряйте занадто привабливим умовам та пропозиціям: одразу висока зарплата, відсутність досвіду для молодих дівчат тощо.

– підписуйте лише ті документи, які розумієте. Якщо необхідно – проконсультуйтеся з юристом.

– збережіть контакти консульств, посольств, організацій та інших органів, які допоможуть вам захиститися.

– знайте свої права як мігранта і працівника у країні, куди ви приїхали.

– якщо ви потрапили у ситуацію торгівлі людьми або стали її свідком, звертайтеся до правоохоронних органів, посольства, консульських установ та інших організацій, які захищають українців за кордоном.

Якщо Ви потрапили у ситуацію торгівлі людьми – ЗВЕРНІТЬСЯ ПО ДОПОМОГУ: за підтримки Міжнародної організації з міграції щоденно з 08:00 до 20:00 працює Національна безкоштовна гаряча лінія з питань протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів, у тому числі щодо безпечного виїзду за кордон: 0-800-505-501 та 527. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь