Це не іграшка, це — зброя: як працює розроблений одеситами застосунок "єППО"

Дата: 11.11.2022 20:49
Кількість переглядів: 169

Фото без опису

Заснована одеситами волонтерська конструкторська група "Технарі" розробила застосунок для смартфонів під назвою "єППО". За його допомогою можна в режимі реального часу передавати інформацію про ворожі ракети, дрони чи авіацію. Як з'явилась ідея створення такої програми, як вона працює і що кажуть про неї військові розповів в ефірі "Українського радіо. Одеса" один із її розробників Геннадій Сульдін.

За словами Геннадія Сульдіна, розробка "єППО" з самого початку була узгоджена з Оперативним командуванням "Південь" та Повітряним командуванням "Південь", а команду застосунку постійно консультували фахівці протиповітряної оборони. Як тільки додаток випустили, його на свої офіційних сторінках в соцмережах рекомендували використовувати різні види військ — від повітряних командувань до головного управління розвідки.

Наразі додаток "єППО" доступний тільки для користувачів смартфонів системи Android. За два тижні, що програма перебуває в Google Play, її завантажили понад 100 тисяч разів. Авторизація в застосунку відбувається через "Дію".

Як і коли виникла ідея створити "єППО"

Геннадій Сульдін розповідає, що ідея пройшла доволі довгий шлях: від зародження в березні і до офіційного представлення в жовтні. На початку повномасштабного вторгнення в соцмережах було багато відео з прольотами ракет, але ця інформація до військових доходила дуже пізно. Тому одесити вирішили зробити програму, яка могла б від кожного громадянина прийняти інформацію і зі швидкістю в 6-7 секунд передати її фахівцям протиповітряної оборони.

"Ідея з'явилась внаслідок того, що обстріли дозвуковими низько летючими крилатими ракетами, насамперед "Калібром", на початку війни були ефективні. Засновники групи "Технарі", я й Андрій Косяк, ми мали деякий фаховий досвід і розуміли, що усі низько летючі цілі, усі локатори в усьому світі бачать з доволі короткою відстані. Це пов'язано з тим, що земна куля кругла, радіохвилі, якими користуються радіолокатори, рухаються по прямій. Тобто, щоб скомпенсувати недостатню радіолокаційну видимість на малих висотах, треба було залучити якийсь ресурс. І оскільки не було ніяких аналогів, а треба було сповіщати військових про проліт, наприклад, "Калібрів", з'явилася така ситуація, що єдиний ресурс, який був не залучений — це наші громадяни".

 https://youtu.be/uvSdb7GgYvU

Над проєктом "єППО", за словами Сульдіна, працювало багато людей, тільки програмістів — понад 20 осіб з дев'яти міст України.

Як повідомити про ракету або дрон-камікадзе через "єППО"

Щоб почати користуватись додатком "єППО", потрібно завантажити його з Google Play, він невеликий за обсягом, всього близько трьох мегабайт, тому підійде на всі смартфони. Далі треба авторизуватися через застосунок "Дія" — для цього він вже має бути в гаджеті. Авторизація відбувається тільки при першому контакті з програмою, далі система вже знає, хто ви. Що робити після — розповідає Геннадій:

"Коли ви щось побачили, треба натиснути "єППО", вибрати тип цілі — що саме бачите, та натиснути на велику червону кнопку. Ще звертаюсь з проханням: шановні добродії, якщо вам хочеться перевірити, як працює додаток, то не треба тикати в кнопку "ракета" п'ять разів, можна скористуватися лагіднішим алгоритмом — натиснути кнопку "тест" і велику червону кнопку. Так ви переконаєтесь, що додаток встановлений, що він працює і не будете турбувати зенітників".

Фото без опису

Інтерфейс застосунку "єППО". Застосунок "єППО". Фото: Суспільне Одеса

Через декілька секунд мітка про летючий об'єкт з'явиться на мапі і її побачать фахівці протиповітряної оборони. Вона доповнить радіолокаційну інформацію і повітряну ціль зіб'ють. Розробник застосунку каже, що додаток вміє фільтрувати хибні цілі, але закликає не зловживати цим, оскільки програма необхідна для захисту держави та її громадян.

"Всі хибні цілі на мапі не з'являться, додаток їх відфільтрує. Але коли додаток буде це робити, на це піде ресурс, і, якщо це станеться у момент ракетної атаки, то це може завадити. В нас великий запас по швидкості системи, але ми просимо всіх не бавитись, це не іграшка, це — зброя", — каже Геннадій Сульдін.

Де найбільше актуально користуватися "єППО"

Розробник "єППО" каже, що необхідні користувачі з сільської місцевості, люди, які часто бувають біля річок, наприклад, рибалки, а також ті, хто постійно їздить дорогами, як от далекобійники.

"В сільській місцевості, вздовж річищ річок є люди, які можуть не користуватися чи слабо користуватися тими каналами комунікації, які для нас звичні та зручні. Тому в мене дуже велике прохання до всієї України: подзвоніть, будь ласка, родичам, батькам, сусідам, знайомим, щоб вони користувалися цією програмою. Є такий величезний аргумент: якщо ти побачив та сповістив, то, можливо, врятував життя. Тільки в нашому випадку не фігурально", — закликає Геннадій Сульдін.

Перші результати роботи "єППО"

22 жовтня на півдні України збили першу російську ракету за допомогою розробленого одеситами застосунку "єППО".

За словами Геннадія Сульдіна, "Калібр" летів на малій висоті й через особливості рельєфу його військовим було складно зафіксувати. Але декілька людей, які побачили в небі ракету, сповістили про це за допомогою застосунку "єППО", завдяки чому військові отримали достатньо часу, аби збити "Калібр" з ПЗРК "Ігла".


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь