Профілактика сальмонельозу

Дата: 15.05.2023 11:20
Кількість переглядів: 119

Фото без опису

 

В 96-98% випадків інфікування пов'язане зі споживанням забруднених сальмонелами 

продуктів харчування. Серед них яйця, м’ясо птиці, тварин, риби, фрукти та овочі, а також 

готові страви, що не підлягають термічній обробці – салати, студні, кондитерська 

продукція (особливо креми). 

Основним джерелом інфекції є сільськогосподарські тварини (велика рогата худоба, 

свині, качки, гуси, кури), гризуни, а також люди, як хворі на сальмонельоз, так і носії. 

Особливу небезпеку вони несуть, якщо працюють на харчових підприємствах, у дитячих 

дошкільних і лікувальних закладах, пологових будинках, оскільки можуть спричинити 

епідемічні спалахи сальмонельозу. 

Будь-які кишкові інфекції мають сезонні коливання, тому в теплу пору року найчастіше 

спостерігається підвищення захворюваності на сальмонельоз. 

Інфікування продуктів харчування відбувається при контакті сирих та готових 

продуктів, під час їх зберігання та транспортування, при використанні одного кухонного 

приладдя як для сирих продуктів, так і готових – призначених для вживання. 

Найбільшу небезпеку представляють такі продукти і страви, які після приготування не 

піддаються термічній обробці, і, особливо, якщо вони тривало зберігаються при кімнатній 

температурі. 

Слід пам’ятати, що навіть при інтенсивному розмноженні сальмонел у харчових 

продуктах, вони не змінюють ні смаку, ні запаху, ні зовнішнього вигляду. 

Сальмонельозу властива різноманітність проявів хвороби. При харчовому зараженні 

розвивається, як правило, сальмонельоз типу харчової  токсикоінфекції. Інкубаційний 

період від кількох годин до 1-2 днів. Гостро та швидко розвиваються явища 

гастроентериту та гастроентероколіту (біль у животі, блювання, пронос). Підвищується 

температура тіла, випорожнення прискорюються, вони рідкі, пінисті, дуже неприємного 

запаху. 

Щоб запобігти захворюванню на сальмонельоз, необхідно виконувати певні правила: 

-        не слід вживати м’ясні та молочні продукти, придбані на стихійних ринках, адже 

вони продаються без ветеринарно-санітарного контролю; 

-        м’ясо і птицю необхідно добре проварювати або прожарювати невеликими 

шматками; 

-        під час кулінарної обробки продуктів обов’язково слід дотримуватися правил 

роздільного зберігання сировини та готової продукції, а також використання кухонного 

інвентарю (ножі, дошки) – окремо для сирого м’яса і готових виробів. Це вкрай важливо 

для запобігання вторинного зараження сальмонелами виготовлених страв від сирих 

продуктів; 

-        всі швидкопсувні продукти потрібно зберігати у холодильнику; 

-        необхідно дотримуватись правил особистої гігієни, частіше мити руки з милом, 

особливо, після повернення з вулиці, перед вживанням їжі, після відвідування туалету.    

Не порушуйте цих правил! Адже виконати їх легше, ніж потім лікуватися! 

 

 


« повернутися до розділу «НОВИНИ»

Код для вставки на сайт

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних