Ботулізм: про що треба пам’ятати

Дата: 15.05.2023 11:25
Кількість переглядів: 115

Фото без опису

 

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м’яса, риби, рідше овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.  

Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м’яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в’ялені або копчені продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів, вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку недотримання відповідних вимог виробництва та зберігання продукту. 

Клінічно ботулізм проявляється:  

-        у порушенні зору 

-        у сильно вираженій сухості у роті 

-        в афонії (або голос стає тихим) 

-        у підвищеній стомлюваності, м'язовій слабкості 

-        у можливих запамороченнях 

-        у нудоті, блюванні, частих випорожненнях. 

Ознаки захворювання виникають через 12-24 годин після вживання недоброякісної їжі, але вони можуть виникнути раніше – через 2-3 години, або значно пізніше – за 4 доби і більше. 

Нагадуємо, що для профілактики ботулізму необхідно суворо дотримуватися основних санітарно-гігієнічних правил при обробці, зберіганні та приготуванні продуктів харчування і сировини, а саме: 

-        для консервування використовувати тільки свіжі доброякісні без ознак псування продукти; 

-        сировину, особливо гриби, перед консервуванням необхідно ретельно промивати чистою проточною водою для видалення залишків ґрунту; 

-        швидко й ретельно видаляти кишки при після забійного розчленування туші, чистити рибу негайно після вилову, обов’язково видаляти з неї кишки, для консервування використовувати лише свіжі, доброякісні продукти; 

-        суворо дотримуватись правил стерилізації банок, кришок та режимів теплової обробки продуктів в домашніх умовах; 

-        домашні консерви потрібно зберігати в холодильнику, в прохолодному місці і бажано не більше року; 

-        не їсти консерви при найменшій підозрі на її недоброякісність, не використовувати продукцію з здутих (бомбажних) банок; 

-        бажано вживати консерви тільки промислового виготовлення, тому що технологія та рецептура їх приготування розроблена з урахуванням профілактики ботулізму та з проведенням відповідного лабораторного контролю; 

-        не купувати копчену, солону та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю; 

-        купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, треба звертати увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності; 

-        при консервуванні м’ясних та рибних продуктів в домашніх умовах необхідно простерилізувати консерви при температурі 115-120°С – не менше 40-60 хв з подальшою їх герметичною упаковкою. 

У випадку появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря. Бережіть своє життя! 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних