Гриби: профілактика отруєнь та перша допомога 

Дата: 31.10.2023 18:39
Кількість переглядів: 59

 
Фото без описуСтрави з грибів — розповсюджений продукт у раціоні харчування багатьох мешканців. 
 

 

Найчастіше гриби використовують як приправи до страв або ж у консервованому вигляді. 
Гриби є доволі специфічним продуктом, що містить значну кількість азотистих речовин, 
зокрема білків, а також жиріввуглеводівдеякі вітаміни (В1, РР), мінеральні речовини 
(зокрема фосфор). Клітковина хітин, що входить до їхнього складу, майже не 
перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважають «важкою» їжею. 
Вживати гриби не рекомендовано вагітнимжінкам, які годують грудьми, та літнім людям. 
Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років. 
Як не отруїтися грибами 
-Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибівзамінивши їх грибами, 
вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торговельній мережі. 
-Не купуйте гриби на стихійних ринках. 
-Уважно оглядайте грибизвертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки. 
-Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, 
не залишайте його поряд з іншими. 
-Не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними. 
-Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: 
гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовинзокрема важкі метали. 
-Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і 
збільшивши концентрацію токсинів. 
-Не куштуйте сирі гриби. 
-Вдома ще раз ретельно перевірте грибивсі сумнівні треба викинути. 
-Готуйте гриби протягом першої доби після збирання. 
-Варіть гриби не менше трьох разівщоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв. 
-Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби. 
 
Кому не можна їсти гриби 
Навіть якщо ви впевнені у якості і безпеці грибівїх не рекомендовано вживати: 
-жінкам у період вагітності і грудного вигодовування; 
-дітям до 12 років; 
-людям літнього віку. 
 
Симптоми отруєння грибами 
Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвпісля споживання, так і 
протягом кількох днів:  нудотаблювота,  різкий біль у животідіарея;запаморочення, 
підвищення температури тілазниження пульсузадухасудомивідтік крові від кінцівок 
(холодні руки та ноги)маренняпоява галюцинацій. 
 
За наявності будь-якого з наведених симптомів негайно викликайте лікаря! 
 
Перша допомога у разі отруєння грибами. 
-терміново телефонуйте до «швидкої» — загальний номер 103; 
-промийте шлунок простою водою; 
-дотримуйтеся постільного режиму; 
-пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) — це допоможе 
відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини; 
-прийміть сорбенти. 
 
Категорично заборонено вживати алкогольні напоїбудь-яку їжу чи молочні та кисломолочні 
продукти — це може прискорити всмоктування токсинів у організм. 
 
Не займайтеся самолікуваннямце небезпечно для життя! 
 
Залишки грибів або грибних страв слід обов’язково зберегтиадже лабораторне їх 
дослідження допоможе з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування. 
 
Бережіть себе та своїх близьких! 
 

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь