Іще раз про небезпеку стихійної торгівлі

Дата: 23.11.2023 15:16
Кількість переглядів: 55

Фото без опису

Білгород-Дністровське районне управління Держпродспоживслужби в Одеській області наголошує та застерігає жителів регіону, що стихійна торгівля – потенційна небезпека для споживача. Продукти харчування, які безконтрольно реалізуються з рук, можуть бути небезпечними, через те, що не пройшли ветеринарно-санітарну експертизу. Отже їх споживання може спричинити гострі кишкові інфекції та харчові отруєння.

Стихійна торгівля продуктами харчуваннязагроза епідемічного благополуччя населення. На вулицях, площах, у дворах, під’їздах, скверах та інших невстановлених місцях проводиться торгівля м’ясною і молочною продукцією, рибою, городиною, грибами та ягодами. Люди вважають, що такі продукти дешевші і свіжіші та й заощаджується час на відвідування ринку чи супермаркету. При реалізації продукції, яка потребує особливих умов зберігання та реалізації, не дотримується температурний режим, що може сприяти їх псуванню та виникненню харчових отруєнь серед населення. Приватні особи, які реалізують продукцію, не проходять медичних обстежень і можуть бути носіями небезпечних інфекційних захворювань, як-от туберкульоз, сальмонельоз, дизентерія тощо. При відсутності документів неможливо встановити виробника продукції, умови зберігання і транспортування, термін її придатності до споживання. 

В обіг потрапляють заборонені варені, мариновані гриби, грибна ікра, грибні солянки, салати та інші продукти з подрібнених грибів, грибних консервів домашнього виготовлення. Щорічно споживання грибів призводить до тяжких отруєнь, які іноді закінчуються трагічно та призводять до смерті людини.

Купуючи харчові продукти та напої у несанкціонованих місцях торгівлі (крім торгово-роздрібної мережі та ринків, де є державні лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи), споживач наражає себе та своїх близьких на серйозну небезпеку – харчове отруєння. Реалізація сировини тваринного походження у невстановлених місцях також значно ускладнює проведення заходів із недопущення занесення та розповсюдження на території міста небезпечних хвороб спільних для людей та тварин.

Законодавством України продаж харчових продуктів дозволяється здійснювати тільки через стаціонарні підприємства торгівлі та дрібнороздрібну торговельну мережу. Розміщення даних об’єктів та введення їх в експлуатацію погоджується із відповідними компетентними органами.

Харчові продукти і продовольча сировина, які надходять у торговельну мережу, супроводжуються документами, що засвідчують їх якість та безпеку. Відповідальність за дотримання умов зберігання та реалізації продуктів несуть керівники торгових підприємств.

Міністерством доходів і зборів України визначено, що стихійна торгівля – торгівля фізичних осіб без відповідних дозвільних документів про якість та безпеку реалізованих ними товарів і в невстановлених місцях з рук, з землі, без дозволу райдержадміністрації на розміщення об'єкту торгівлі.

Для громадян, які все ж таки вирішують займатися стихійною торгівлею, статтею 160 КУпАП передбачена адміністративна відповідальність у вигляді накладення штрафу та конфіскацією предметів торгівлі.

Наголошуємо, що позиватися до суду або до контролюючих державних органів задля усунення шкоди, заподіяної здоров’ю, через вживання потенційно небезпечних харчових продуктів не дасть позитивних результатіввідповідач невідомий. Тому найефективніший спосіб боротьби зі стихійною торгівлею – не купувати продукти харчування у невстановлених місцях.

Шановні жителі міста та району! Купуйте продукти харчування лише в закладах торгівлі, в яких створені відповідні умови для їх реалізації. Бережіть своє здоров’я та здоров’я своїх рідних!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь