Стихійна торгівля –  потенційна небезпека для споживачів!  

Дата: 01.06.2024 15:32
Кількість переглядів: 46

Фото без опису

 

Стихійна торгівля продуктами харчуванняце загроза епідемічного благополуччя населення. Харчові продукти мають реалізовуватись на спеціальних ринках, ярмарках, де проводиться контроль якості продукції в державних установах – лабораторіях ветеринарно-санітарної експертизи.

Час від часу на вулицях, у дворах та інших невстановлених місцях проводиться торгівля м’ясною і молочною продукцією, рибою, городиною, грибами та ягодами. Люди вважають, що такі продукти дешевші і свіжіші та й заощаджується час на відвідини ринку чи супермаркету. Деякі кмітливі підприємці активно торгують харчовими продуктами, їжею швидкого приготування із самовільно встановлених точок продажу. Так продавати харчові продуктице правопорушення.

Тож давайте діяти у правовому полі. Тільки так ми зможемо забезпечити споживачів якісною продукцією і підтримаємо економіку регіону в умовах дії воєнного стану

Законодавством України продаж харчових продуктів дозволяється здійснювати тільки через стаціонарні підприємства торгівлі та дрібнороздрібну торговельну мережу. Розміщення даних об’єктів та введення їх в експлуатацію погоджується із відповідними компетентними органами. Харчові продукти і продовольча сировина, які надходять у торговельну мережу, супроводжуються документами, що засвідчують їх якість та безпеку. Відповідальність за дотримання умов зберігання та реалізації  продуктів несуть керівники торгових підприємств.

Міністерство доходів і зборів України у листі від 27.09.2013 р. №12060/6/99-99-22-01-03-15/1182 визначило, що стихійна торгівля – торгівля фізичних осіб без відповідних дозвільних документів про якість та безпеку реалізованих ними товарів і у невстановлених місцях з рук, з землі, без дозволу райдержадміністрації на розміщення об'єкту торгівлі.

Приватні особи, які реалізують продукцію, не проходять медичних обстежень і можуть бути носіями небезпечних інфекційних захворювань, як-от туберкульоз, сальмонельоз, дизентерія тощо. При відсутності документів неможливо встановити виробника продукції, умови зберігання і транспортування, термін її придатності до споживання.

Відповідно до Законів України «Про національну поліцію» та «Про місцеве самоврядування в Україні» недопущення торгівлі у невстановлених місцях належить до компетенції органів внутрішніх справ та місцевого самоврядуванняСтихійна торгівля є адміністративним правопорушенням, які передбачені статтею 160 Кодексу України про адміністративні порушення «Торгівля з рук у невстановлених місцях» і статтею 164 цього ж Кодексу «Порушення порядку провадження господарської діяльності».

Стаття 160 КУпАП тягне за собою накладення штрафу від одного до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією предметів торгівлі або без такої.

Білгород-Дністровське районне управління Держпродспоживслужби в Одеській області наголошує та застерігає жителів регіону, що стихійна торгівляпотенційна небезпека для споживача. Продукти харчування, які безконтрольно реалізуються з рук, можуть бути небезпечними, особливо м’ясо і молоко, які не пройшли ветеринарно-санітарну експертизу. Отже їх споживання може спричинити кишкові інфекції та харчові отруєння.

Позиватися ж до суду за шкоду, заподіяну здоров’ю, підстав не буде – відповідача немає. Тому найефективніший спосіб боротьби зі стихійною торгівлею – не купувати продукти харчування у невстановлених місцях.

Шановні жителі міста та району, купуйте продукти харчування лише в закладах торгівлі, в яких створені відповідні умови для їх реалізації. Бережіть своє здоров’я та здоров’я своїх рідних!

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних