Стригучий лишай – що це, чому виникає та як лікувати

Дата: 01.06.2024 15:39
Кількість переглядів: 72

Фото без опису

Трихофітія (стригучий лишай) — хронічна грибкова хвороба тварин і людини, що характеризується свербежем, утворенням на шкірі безволосих, різко обмежених круглих плям, вкритих жовто-сірими лусочками, або запальною реакцією шкіри і фолікулів з утворенням товстих висівкоподібних кірок. Також вражаються волосся і нігті.

Збудники хвороби — патогенні мікроскопічні грибки, які належать до роду Trichophyton.

Збудники трихофітії надзвичайно стійкі у зовнішньому середовищі. В ураженому волоссі й лусочках шкіри вони зберігаються впродовж 7 років. У заражених приміщеннях, предметах догляду за тваринами, кормах залишаються життєздатними 4-8 років, у гною та гноївці — 3-8 міс., у ґрунті — 3-4 міс.

На трихофітію хворіють усі види свійських тварин, вона може поширюватися між тваринами, від тварин до людей і між людьми, однак найсприйнятливіші - велика рогата худоба, коні, м’ясоїдні. Більш схильні до захворювання молоді тварини з тонкою й ніжною шкірою, куди в разі порушення цілісності грибки легко проникають і розмножуються. Джерелом збудника хвороби є хворі та перехворілі свійські тварини, іноді мишоподібні гризуни, ховрахи, які виділяють збудник у зовнішнє середовище з інфікованими лусочками, кірочками та волоссям. Здорові тварини заражаються при безпосередньому контакті з хворими тваринами під час парування, облизування уражених місць шкіри, взаємних дотиків у разі щільного утримання. Собаки і коти заражаються під час обнюхування, облизування, бійки. Факторами передавання й поширення хвороби можуть бути приміщення, речі догляду, одяг і руки обслуговуючого персоналу, а також: меблі, підвіконня, килими або матраци. Спори грибка можуть переноситись повітрям, а також з пилом і краплями води. Трихофітія реєструється в різні пори року, однак частіше в зимово-весняний період, до вигону худоби на пасовища, особливо в разі недостатньої чи неповноцінної годівлі. У хворих тварин знижується продуктивність, вони відстають у розвитку, а при значному ураженні шкіринавіть гинуть.

Інкубаційний період триває 6 – 30 діб. Перебіг хвороби завжди хронічний. Вона характеризується облисінням у місці пошкодження шкірного покриву. Також у колі ранки з’являється надломлене волосся. Шкіра на окремих ділянках значно потовщується, набуває складчастості. Спостерігається свербіж, іноді дуже сильний. У разі сильного свербіння тварина може зчесати шкіру в місці ураження до крові.

Ділянки шкіри, позбавлені волосся, мають округлу або овальну форму, вкриті сіруватими лусочками, часто зливаються, утворюючи плями діаметром від 1 до 5 см, на яких з’являються ледь помітні міхурці, потім струпи, а згодом на їх місці утворюються пухкі кірки. Уражені ділянки можуть зливатися, поширюватися на нижню частину черева й кінцівок. Хворих і з підозрою щодо захворювання тварин негайно ізолюють і лікують, здорових тварин вакцинують. Для боротьби з трихофітією використовують протигрибкові засоби місцевої та системної дії. Приміщення, де утримуються тварини, піддають механічній очистці та дезінфекції, а також всі поверхні приміщення. Проводять заміну всього посуду та іграшок домашнього улюбленця, також нашийники, подушки, на яких спить тваринка, на нові.

Для запобігання трихофітії слід дотримуватися зоогігієнічних і ветеринарно-санітарних правил утримання та догляду за тваринами. Регулярно підвищувати імунітет, підтримувати здоров’я тварини за допомогою вітамінів і збалансованого раціону на регулярній основі.

Білгород-Дністровське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області звертається до громадян з проханням у разі підозри захворювання тварин звертатись до районних державних лікарень ветеринарної медицини або дільничних лікарів ветеринарної медицини.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних