Вакцинація собак: що це і для чого потрібно.

Дата: 10.06.2024 16:18
Кількість переглядів: 47

Фото без опису

Власники тварин дуже часто замислюються, прищеплювати тварину чи ні, а якщо вихованець з дому не виходить? Відповідь однозначна: прищеплювати (вакцинувати)! Пов'язано це з тим, що Ви можете самі принести інфекцію з вулиці на підошві свого взуття, до Вас можуть прийти гості, у яких хвора тварина або ваш вихованець випадково вискочить на вулицю. Тому прищеплювати потрібно всіх тварин без винятку. Вакцинація допоможе вашому вихованцеві виробити імунітет і уникнути серйозних інфекційних хвороб.

Основні правила проведення профілактичної вакцинації:

— Підбирати необхідну вакцину і затверджувати графік щеплень повинен тільки ветеринарний лікар.

 — Робити щеплення можна тільки клінічно здоровій тварині. Тому перед вакцинацією слід отримати консультацію лікаря ветеринарної медицини. Лікар виміряє температуру тіла вихованця, огляне шкірні покриви і шерсть, опитає власника.

 — За 10 днів до щеплення тварині необхідно пройти дегельмінтизацію. Пов'язано це з тим, що при наявності глистів,  у тварини йде інтоксикація організму, яка послаблює імунну систему і робить вакцинацію неефективною і небезпечною.

 — Після вакцинації слід спостерігати за загальним станом вихованця (активність, апетит, стілець, шкірні реакції)

 — Протягом трьох тижнів після вакцинації небажано проводити планові хірургічні операції, наприклад, кастрація або стерилізація.

  — Вакцинацію дорослої тварини потрібно проводити щорічно.

Якщо ваш вихованець прищеплюється вперше, то вам видадуть ветеринарний паспорт, в який будуть заноситися всі дані про вакцинації. Ветеринарний паспорт знадобитися, якщо Ви будете подорожувати з чотириногим другом або захочете брати участь у виставках.

Загальні правила вакцинації:

 — Вакцинувати можна тільки здорових, без наявності будь-яких симптомів захворювань, тварин.

 — До проведення вакцинації (за 10 днів) власник повинен провести дегельмінтизацію собаки, оскільки токсини, що виділяються глистами в організм тварини, можуть дуже сильно послаблювати його організм і можуть зробити вакцинацію до повного розчарування процедурою.

Введення щеплення собакам - величезний стрес і навантаження для організму, тому існують деякі обмеження, при яких прищеплювати тварину. Заборонено:

-при поганий вгодованості;

-в період часу 2 тижні після пологів, 2 тижні до пологів;

-при підвищеній температурі;

-при підозрі в тому, що тварина вже захворіла видом збудника, від якого планується прищеплювати;

-при будь-яких захворюваннях (заразних або незаразних);

-при ослаблених станах;

-при зміні зубів;

-після контакту з хворими тваринами;

-перед хірургічною операцією і відразу після неї;

-по закінчення двотижневого терміну після прийому антибіотиків.

Собак необхідно вакцинувати від:

 — Чуми

 — Парагрипу

 — Парвовірусного ентеритами

 — Сказу

 — Летпоспіроза

 — Коронавируса

 — Мікозу (дермомікоза)

 — Інфекційного гепатиту

Букви в назві вакцини позначають хворобу, від якої запобігає  щеплення відповідної вакциною. Розшифровуються вони так: D - чума; Н - гепатит, аденовірус; Р - парвовірусна інфекція; Pi - парагрип; L - лептоспіроз; R - сказ; М - мікоз; З - коронавірус.

Графік щеплень цуценят включає в себе дві стадії: перше щеплення у віці 8 - 9 тижнів, повторна - ревакцинація в 12 тижнів, коли закінчився ріст постійних зубів. У більш ранньому віці формуванню імунітету перешкоджає високий вміст в крові цуценя антитіл, отриманих ним з молозивом матері в перші дні життя. Рівень антитіл в крові цуценят поступово знижується. Стійкий імунітет до інфекцій формується тільки через 10 - 14 днів після введення вакцини. Після щеплення, як мінімум протягом 10 днів не дозволяйте цуценяті тривалі фізичні навантаження, не допускайте переохолодження або перегрівання, виключіть тривалі і виснажливі поїздки і не контактуйте з іншими собаками. В подальшому, для підтримки імунітету, собак ревакцинируют щорічно. Дорослій, раніше не вакцинованій собаці, необхідно провести дегельмінтизацію за десять днів до першого щеплення і після 3-4 тижнів ревакцинувати цією ж вакциною. Далі прищеплювати тваринау необхідно раз на рік. Після того, як собаці зробили щеплення, за нею потрібно поспостерігати пару діб. Якщо виникнуть будь-які ускладнення, то слід звернутися до ветеринара.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних