Ботулізм: про що треба пам’ятати

Дата: 19.06.2025 15:17
Кількість переглядів: 53

Фото без описуБілгород-Дністровське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області інформує

 

Ботулізм: про що треба пам’ятати

 

Ботулізм - це харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, які містять ботулотоксин - найсильнішій з органічних отрут токсин, що вражає нервову систему.

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування з м’яса, риби, рідше – з овочів та грибів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були виготовлені з погано очищеної сировини, недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

 Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м’яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в’ялені або копчені продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів, вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку недотримання відповідних вимог виробництва та зберігання продукту.

 

Клінічно ботулізм проявляється: 

-        у порушенні зору (помутніння, двоїння в очах, опущення повік)

-        у сильно вираженій сухості у роті, порушенні ковтання

-        в афонії (відсутність або невиразність мови)

-        у підвищеній стомлюваності, м'язовій слабкості

-        у можливих порушеннях дихання

-       у нудоті, блюванні, проносі на початку хвороби, в подальшому - парезом кишківника, який проявляється здуттям живота і закрепом.

Ознаки захворювання виникають через 12-24 годин після вживання недоброякісної їжі, але вони можуть виникнути раніше – через 2-3 години, або значно пізніше – через тиждень і більше.

 

Нагадуємо, що для профілактики ботулізму необхідно суворо дотримуватися основних гігієнічних правил при обробці продовольчої сировини, приготуванні та зберіганні продуктів харчування, а саме:

 

- для консервування використовувати тільки свіжі доброякісні (без ознак псування) продукти;

-  сировину, особливо гриби, перед консервуванням необхідно ретельно промивати чистою проточною водою для видалення залишків ґрунту;

після забійної розробки туш тварин швидко й ретельно видаляти кишки, рибу чистити негайно після вилову, обов’язково видаляти нутрощі, ретельно промивати зовнішню і внутрішню поверхні;

- суворо дотримуватись правил стерилізації банок, кришок та режимів теплової обробки продуктів в домашніх умовах;

- домашні консерви зберігати в холодильнику або прохолодному місці не більше року;

- не вживати консерви при найменшій підозрі на їх недоброякісність, не використовувати продукцію із здутих (бомбажних) банок;

- бажано вживати консерви тільки промислового виготовлення, тому що технологія та рецептура їх приготування розроблена з урахуванням профілактики ботулізму та з проведенням відповідного лабораторного контролю;

- не купувати копчену, солону та в’ялену рибу, яка була виготовлена в домашніх умовах, на стихійних ринках;

- купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, треба звертати увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності;

- при консервуванні м’ясних та рибних продуктів в домашніх умовах необхідно простерилізувати консерви при температурі 115-120°С – не менше 40-60 хв з подальшою їх герметичною упаковкою.

 

У випадку появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря. Бережіть своє життя!


« повернутися до розділу «НОВИНИ»

Код для вставки на сайт

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних